Az Ursula von der Leyen tevékenységét erős kritika érte: Brüsszel és Zelenszkij szigorít a magyar és lengyel kapcsolatokban

 

A Brüsszelben kibontakozó gabonacsatáról szóló hírek továbbra is komoly figyelmet kapnak. Pénteken az ukrán gabona importtilalmat feloldották, ami további piaci zavarokhoz vezet Európában. Vasárnap Magyarországon nagyszabású gazdatüntetés zajlott Brüsszel ellen. A gazdák aggodalmát fejezik ki amiatt, hogy az olcsó és kétes eredetű termények árveszteségeket okozhat, és veszélyeztetheti a magyar termelőket.

Eközben Ukrajna hétfőn közölte, hogy feljelenti Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Ezen túlmenően kiderült, hogy Brüsszel az amerikai és holland multik érdekeinek előmozdítására koncentrál, mivel az ukrán földek jelentős része az ő tulajdonukban van. Szijjártó Péter külügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is hangsúlyozta, hogy Ursula von der Leyen és a Bizottság feladata a tagállamok érdekeinek védelme kellene, hogy legyen, nem pedig olyan országok képviselete, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak. Különösen nem az amerikai multik érdekeinek védelme lenne a feladatuk.

Kijev beperelte Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalmat – mondta Tarasz Kajka, Ukrajna kereskedelmi képviselője a brüsszeli Politicónak. Az ukrán gabona exportját elsősorban gazdaságvédelmi okokból tiltják az Ukrajnával szomszédos országok, azonban más aggályok is vannak.

Kijev beperelte Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát azzal a váddal, hogy nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalmat - közölte Tarasz Kajka, Ukrajna kereskedelmi képviselője a brüsszeli Politicónak. Az ukrán gabona exportját elsősorban gazdaságvédelmi okokból tiltják az Ukrajnával szomszédos országok, azonban más aggályok is vannak.

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia korábban közölte, hogy a Bizottság döntése nyomán saját tilalmat vezetnek be az ukrán gabonára, miután a Bizottság megszüntette az arra vonatkozó behozatali korlátozásokat.

Az Ukrajna kereskedelmi vezetője azt mondta, hogy Magyarország és Lengyelország intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlansági nyilatkozatot jelentenek, és ebben van némi igazság. Magyarország és Lengyelország valószínűleg azért mutatnak teljes bizalmatlanságot az Ursula von der Leyen vezette testület iránt, mert úgy vélik, hogy Brüsszel nem a tagállamok érdekeit képviseli, hanem inkább a globális nagytőkéét és olyan országét, amely nem is tagja az Európai Uniónak.

Az ukrán kormány Zelenszkij elnök utasítására a Kereskedelmi Világszervezetnél perli be az említett országokat. Ez az intézkedés további feszültséget teremt az Ukrajna és a szomszédos országok közötti mezőgazdasági kereskedelem terén.

Felháborító, elfogadhatatlan és nem átlátható, ahogy Brüsszel arról döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmát az Ukrajnával határos öt európai uniós tagországban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben annak kapcsán, hogy Ukrajna pert indított a Kereskedelmi Világszervezetnél.
Nagy István, aki az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozásán vett részt elmondta: komoly gondokat idéz elő, hogy az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ideiglenes importtilalmat, de az külön politikai kérdéseket vet fel, hogy Ursula von der Leyen, a testület elnöke nem az uniós tagországok vezetőivel egyeztetett az ügyben, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap