Indul a roham a benzinkutakon – Eddig tankolj, mert több mint 40 forinttal emelkednek az üzemanyag árak

Indul a roham a benzinkutakon – Eddig tankolj, mert több mint 40 forinttal emelkednek az üzemanyag árak

A benzinkutakon január elsejétől jelentős, átlagosan 41 forintos emelkedés várható a jövedéki adó bevezetése miatt.

Ez a változás Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint fél százalékkal is növelheti az egész éves inflációt. Trippon Mariann ugyanakkor sorokra számít a benzinkutaknál az ünnepek között, de nem elsősorban a januári drágulás miatt.

Jelenlegi árak és várható változások:

A KSH legfrissebb inflációs jelentése szerint az autóüzemanyagok ára októberben 3,6%-kal csökkent az előző hónaphoz képest, de az előző év azonos időszakához képest 25,4 százalékkal nőtt. Az éves infláció várhatóan 2023-ban 16,5-18,5 százalékos lesz. A jövedéki adó emelése az éves inflációt fél százalékkal növelheti, de az alacsony jelenlegi árak miatt enyhítő hatással lehet.
A jövedéki adó emelkedése:

A jövedéki adó emelkedése január 1-jétől érvényes lesz, és literenként 41,3 forintos drágulást hoz a benzin és a gázolaj esetében. Az adóemelés az inflációs kosárban jelentős tételként szereplő járműüzemanyagok árát érinti.

Elemzői vélemények:
Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint az emelkedés hozzájárulhat a januári inflációhoz, de nem várható jelentős csökkenés a benzinfogyasztásban. Az elemzők számításaikban már figyelembe vették az adóemelkedést, és az átlagosan alacsony ár enyhítő hatása lehet a fogyasztók számára.

Az évkezdeti jövedéki adóemelés hatása alátámasztja az inflációs várakozásokat, de a tényleges hatás a fogyasztók pénztárcájára is függ az üzemanyagárak alakulásától. A januártól várható változásokat érdemes figyelemmel kísérni, és az infláció alakulására felkészülni a mindennapi kiadások tervezése során.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap