Most megmutatjuk kik jogosultak 13. havi nyugdíjra - Nézze meg, Ön is köztük van?

Most megmutatjuk kik jogosultak 13. havi nyugdíjra - Nézze meg, Ön is köztük van?

A tizenharmadik havi nyugdíjra való jogosultság nem feltétlenül egyértelmű: ha valaki egyszerre többféle nyugdíjellátásra jogosult, a tizenharmadik havi ellátásra való jogosultságot ellátásonként kell vizsgálni.

A törvény betűi szerint tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül. De mit is jelent ez a gyakorlatban?
Elhalálozás esetén

Ha a tizenharmadik havi nyugdíjra jogosult személy még a juttatás kifizetése előtt, 2024. január hónapban elhalálozik, a juttatás felvételére jogosult lesz a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, e személyek hiányában az örökös veheti fel az ellátást a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása időpontjától számított egy éven belül. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a kifizetést kérni kell, az nem történik meg kérelem nélkül – írja az ado.hu.

Amikor valaki a nyugdíjba vonulás időpontjáról dönt, most már azt a körülményt is jó, ha figyelembe veszi, hogy ha például nem 2023-ban, hanem 2024-ben történik a nyugdíjba vonulás, az érintett 2025-ben lesz jogosult első alkalommal a tizenharmadik havi nyugdíjra. Továbbá mérlegelni kell, hogy ha 2023. évi kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, akkor a nyugdíj összegének kiszámítása is a 2023. évi valorizációs szorzószámokkal történik, így jár a 2024. januárjában aktuális nyugdíjemelés, és az esetleges évközi kiegészítő nyugdíjemelés, valamint természetesen a tizenharmadik havi nyugdíj is.

Ha 2024-es kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2024. évi valorizációs szorzószámokkal történik, és majd csak 2025-től jár a januári nyugdíjemelés, az esetleges évközi kiegészítő nyugdíjemelés, illetve a tizenharmadik havi nyugdíj.

A valorizációs szorzószámok évente kerülnek meghatározásra az előző év kereseti szintje és az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapján. Tehát a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítják a korábbi évek kereseteit a nyugdíjszámítás folyamatában. Ez a szorzószám így nagy mértékben befolyásolja a nyugdíj összegét.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap