Most kaptuk a hírt! Újabb magyar áldozata van

Most kaptuk a hírt! Újabb magyar áldozata van

Szén-mondoxid mérgezésben életét vesztette egy idős nő Pécsett.

Kedd reggel jelzés érkezett a katasztrófavédelemhez, hogy Pécsen, egy családi házban egy elhunyt embert találtak. A Nagyszkókói úton lévő ingatlanhoz épített, lakásként berendezett, hatvan négyzetméteres melléképületben egy idős nő vesztette életét. A helyiségben egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott ablakok és ajtók mellett, viszont a helyiség szellőztetése nem volt helyesen megoldva. Ez okozta sajnos az idős nő szén-monoxid mérgezését.
Mukics Dániel alezredes közleményben felhívta a figyelmet, hogy idén már 1020 alkalommal hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 186-an szenvedtek mérgezést, tízen pedig életüket vesztették. Kiemelte, a szén-monoxid nem csak régi gázkazánok hibás működése esetén keletkezhet, megfelelő levegő-utánpótlás hiányában bármilyen zárt térben égő nyílt láng forrása lehet a mérgező gáz fejlődésének. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a már kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

A nyílt lánggal működő berendezés esetén gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot.

A szellőzés mellett a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája - írja az MTI.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap