Súlyos betegsége miatt kellett otthagynia a színpadot, 85 évesen hunyt el a Nemzet színésze

Súlyos betegsége miatt kellett otthagynia a színpadot, 85 évesen hunyt el a Nemzet színésze

Zenthe Ferencet sokadszor is szívesen nézzük a tévében a Tenkes kapitányaként vagy a Szomszédok Taki bácsijaként. A Jób lázadása című film címszerepében is felejthetetlen volt. Hosszú pályája során végig szerény maradt és szeretnivaló. Április 24-én lenne 95 éves.

Kései gyerekként született, családja Tutyinak (Nógrádban ez papucsot jelent) becézte. Salgóbányán töltött első 10 évét nosztalgiával emlegette, mert gyakran járta az erdőt és a mozit: mindig az első sorból nézte kedvenceit, nem bánta, hogy elgémberedik a nyaka. Aztán 8 évig Nyíregyházán tanult: kalandnak fogta fel az internátust, ahol sportolt és nyelveket tanult. Pécsi Sándor 4 egyetemi év után rábeszélte, jelentkezzenek a Színiakadémiára. Nem sokáig koptathatta az akadémia padjait, mert behívták katonának. A háború után Pécsre, Győrbe, majd Debrecenbe szerződött.
KATALIN ÉS GOLYÓ, AZ ARANYÉREM

1950-ben, egy május 1-jei ünnepségen találkozott az olimpiai tornászválogatott tagjával, Oláh Katalinnal: egymásba szerettek és összeházasodtak. Intrikák miatt Kati kimaradt a Helsinkibe utazó csapatból: a családi legenda szerint 1953-ban született fiuk, ifjabb Zenthe Ferenc lett az „aranyérem”. A Golyónak becézett, apjára megszólalásig hasonlító műszaki szakember ma is jól emlékszik, milyen sokszor megvárta színházból hazatérő apját, hogy együtt vacsorázzanak: szalonnát ettek hagymával.

Gyerekkorától nagyon szerette a Balatont. Kisfiúként apjától kapott egy csónakot, de már akkor irigyelte a vitorláson suhanókat. Később maga is azzal szelte a habokat, egészen 82 éves koráig: fiával együtt bajnokok is lettek. Számos filmben lovagolt, öttusázóktól tanulta, de nem szerette. Felesége tornatanárként dolgozott, tanítványaiból alakított tornászcsapatával versenyekre jártak. 1983-ban halt meg, rákban. Az özvegyen maradt Zenthe 3 évig nem találta a helyét. Aztán találkozott második feleségével, Gizellával, aki 20 évig óvta nyugalmát és egészségét, Remeteszőlősön megteremtve számára „a béke szigetét”. 2012-ben hozzájárult, hogy a salgótarjáni színház férje nevét viselje. Tavaly halt meg, 85 évesen.

1952-ben a Madách Színházba szerződött, melynek haláláig tagja maradt. Csak a betegség parancsolta le a színpadról, 85 évesen: utolsó szerepe Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabjának titkára volt, Gálvölgyi János oldalán, akivel Feri bátyinak és Jani bátyinak szólították egymást. „Röhögős” színész volt: a színpadon gyakran megnevettette kollégáit, de a végszót mindig pontosan feladta.

A NEMZET LEGKEDVESEBB SZÍNÉSZE

A színházat jobban szerette a forgatásnál, mert ott közvetlen kapcsolatban volt a közönséggel. A rádiós Szabó családban évtizedekig szerepelt: előbb Tibor, a zongorista volt, aztán - közkívánatra - Kárpáti Zoltán újságíróként tért vissza. A filmek és tévésorozatok nagyon népszerűvé tették: a nézők azt sem bánták, hogy a 2X2 néha 5 és a Csendes otthon című mozikban Vámosi János énekelt helyette, miközben Ferrari Violettának és Galambos Erzsinek csapta a szelet. Komlós Jucival viszont „saját hangján” fakadt dalra az Örökös tagság gálán: „Azért vannak a jóbarátok”- dúdolták. „Lenke nénivel” a Szomszédokban 13 éven át zsörtölődtek. 2005-ben a Nemzet - Horváth Ádám szerint legkedvesebb - Színésze lett. Egy évvel később örökre elment.


Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap