Erre senki nem számított! ÍGY változik az áram ára jövőre - Ennyit kell fizetni ezentúl

Erre senki nem számított! ÍGY változik az áram ára jövőre - Ennyit kell fizetni ezentúl

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) decemberi határozata radikális változásokat hoz a villamos energia rendszerhasználati díjak terén.

A rendelkezések szerint a nem lakossági fogyasztók által fizetendő elosztási díjak lényegesen csökkennek, hozva ezzel könnyebbséget a vállalkozásoknak és ipari szereplőknek.

A villamosenergia-rendszer használatáért fizetendő rendszerhasználati díjak mértékét évente a MEKH határozza meg, figyelembe véve az érintettek adatszolgáltatását, a vonatkozó keretrendeletet, és egy előre meghatározott nyilvános módszertant. Az új határozat értelmében 2024. január 1-jétől a nem lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak szignifikáns mértékben csökkennek.

A díjak csökkenésének részletei
Átviteli díj:

Az átviteli díj, mely a rendszerhasználati díj része, átlagosan 30 százalékkal csökken. Ez a változás hozzájárul a vállalkozások költségeinek mérsékléséhez.

Elosztási díjak:
Az elosztási díjak csökkenése feszültségszinttől függően 7-68 százalék közötti mértéket ölel fel. Az átviteli díj csökkenésével együtt ez akár 32-52 százalékos díjmérséklést jelenthet a vállalkozásoknak.

Átmeneti átvitelidíj-kedvezmény:
A határozat érinti a 2024. január 1. után létesítendő és arra jogosult villamosenergia-tárolókat, amelyeket 100%-os átmeneti átvitelidíj-kedvezmény illet meg. Ez a lépés elősegíti az energia-tárolók terjedését és felhasználását.

Lakossági fogyasztók szempontjából

A határozat külön kiemeli, hogy a lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak összességében nem változnak, tehát a változások a nem lakossági ügyfelekre koncentrálódnak.

Következtetés
A MEKH által elfogadott határozat jelentős pozitív változásokat hoz a villamos energia rendszerhasználati díjak terén, különösen a vállalkozások és ipari szereplők számára. A csökkenő költségek elősegíthetik a versenyképességet és támogathatják a fenntarthatóbb üzemeltetést. A változások hatásait célszerű figyelemmel kísérni, és szükség esetén szakértői tanácsot kérni a hatékony válaszok kidolgozása érdekében.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap