A szilveszteri tűzijátékok országos tilalmát követelik - ITT vannak a részletek

A szilveszteri tűzijátékok országos tilalmát követelik - ITT vannak a részletek

A lakossági tűzijátékok szilveszter éjszakai használatának országos betiltását szorgalmazzák holland rendőrszakszervezetek, amelyek szerint az eltérő helyi szabályozások nehezítik az erőszakoskodók elleni hatékony fellépést - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

A rendőri szakszervezetek felhívással fordultak a holland törvényhozáshoz a szilveszteri lakossági tűzijátékozás országos tilalma érdekében, azzal érvelve, hogy azt a mentősök, a tűzoltók és a rendőrség "nem biztonságos" munkakörülményei teszik szükségessé.

Tavaly szilveszterkor jelentős számú erőszak történt a sürgősségi dolgozók ellen Hollandiában. Az intézkedő rendőröket, a sérültek ellátását végző mentősöket és a kialakult tüzeket oltani érkező tűzoltókat is heves pirotechnikai tűz alá vették a randalírozók, ami "néha égési sérüléseket és halláskárosodást okozott". Az érintettek úgy érzik, mintha háborús övezetben dolgoznának - emelték ki.
"Az államnak mint munkáltatónak szavatolnia kell, hogy a rendőrök és a sürgősségi dolgozók a lehető legbiztonságosabb körülmények között dolgozhassanak" - fogalmaztak.

Kiemelték: az egységes országos szabályozásra azért lenne szükség Hollandiában, mert a nagyon eltérő helyi tűzijáték-szabályozások megnehezítik a fellépést a rendbontások esetén. Számos önkormányzat rendelt el teljes tilalmat, vagy jelölt ki tűzijátékmentes zónának, míg másokban nincs ilyen szabályozás - írták.

"A helyi tűzijáték-tilalmak nem hatékonyak és bonyolítják a bűnüldözést" - fogalmaztak. A széttöredezett szabályozás gyakorlatilag betarthatatlan a rendőrség számára - hívták fel a figyelmet. Noha az egységes nemzeti tilalom nem szüntetné meg teljesen a lakossági tűzijátékozással összefüggő erőszakot, jelentősen csökkentené azt - tették hozzá.

A hírportál emlékeztetett: a szilveszteri időszak különösen megterhelő a rendőrség számára Hollandiában. Tavaly szilveszter 14 806 lakossági tűzijátékozással összefüggő incidenst jelentettek, amelyek 771 előállításhoz vezettek. A pirotechnikai eszközök 52 súlyos sérülést okoztak, az érintettek közel fele 18 év alatti volt. A tűzijátékokkal okozott kár mértéke tavaly szilveszterkor elérte a 18 millió eurót (mintegy hétmilliárd forint) Hollandiában.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap