Most érkezett! EBBEN a pillanatban tudatták a hírt Pogány Juditról

Most érkezett! EBBEN a pillanatban tudatták a hírt Pogány Juditról

Pogány Juditot választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2023. november 18-án elhunyt Csomós Mari helyébe. A most eltávozott színészlegenda helyére a grémium december 15-én választotta meg az új tagot, akit a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila értesített a döntésről. A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

A LEGENDÁS SZÍNÉSZEK IDÉN HARMADJÁRA GYŰLTEK ÖSSZE A NEMZETI SZÍNHÁZBAN. INFORMÁCIÓNK SZERINT ELDÖNTÖTTÉK, HOGY CSOMÓS MARI HALÁLA UTÁN POGÁNY JUDIT BIRTOKOLJA ÚJONNAN A NEMZET SZÍNÉSZE CÍMET.
Nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át.

Pogány Judit művészete

Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Színházi szerepeinek többségét a groteszk és esendő hősnők jellemrajza teszi ki, alakításain keresztül olyan személyiségek elfogadtatására törekszik, akik messze állnak az idealizált, hibátlan karakterektől. Rendkívül kíméletlen önmagával, kifejezetten objektíven látja szerepformálását: egészen addig csiszolja karakterét, míg úgy nem érzi, hogy igazán életre kelt az általa alakított figura. Híres szinte önmarcangoló, lelkiismeretes felkészüléséről, mindig a teljes és hiteles alakításra törekszik.

A Nemzet Színésze címmel életjáradék is jár, ez kezdetben 500 ezer forint volt, jelenleg havi nettó 630 ezer.

A Nemzet Színészei jelenleg:
Bodrogi Gyula (2007-től),
Király Levente (2006-tól),
Tordy Géza (2008-tól),
Molnár Piroska (2011-től),
Cserhalmi György (2014-től),
Szacsvay László (2015-től),
Csomós Mari (2017-től),
Almási Éva (2016-tól),
Jordán Tamás (2020-tól),
Lehoczky Zsuzsa (2021-től),
Udvaros Dorottya (2023-tól)
Benedek Miklós (2023-tól),
Pogány Judit (2023-tól).

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap