VIGYÁZAT! Durva átverés terjed az MVM, EON, ELMŰ villanyszámla befizetés ügyben! ERRŐL MINDENKINEK TUDNIA KELL!

Mielőtt rátérnénk a cikk témájára egy mindnekit érintő problémára hoztunk nektek egy szuper megoldást. Ezzel a módszerrel akár felére csökkentheti a többszörösére emelkedett villanyszámláját:

A CIKK IDE KATTINTVA OLVASHATÓ




A CIKK IDE KATTINTVA OLVASHATÓ


VIGYÁZAT! Durva átverés terjed az MVM, EON, ELMŰ villanyszámla befizetés ügyben! ERRŐL MINDENKINEK TUDNIA KELL!

Bár sajnos már a magyar internetezők is évek óta találkozhatnak postaládáikban olyan, valójában hackerek által gyártott kamu emailekkel, amik látszólag egy ismert cég vagy vállalkozás küldött ki nekik - de amik valójában csak adataikat és pénzüket próbálják ellopni -, de ezek minősége általában elég gyenge, így viszonylag könnyű őket kiszúrni. Nem úgy egy új átverés, ami abszolút meggyőzőnek tűnik - és egy sürgősen befizetendő villanyszámla ügyében látszik magától az MVM-től jönni.

Az új csalárd - egyébként "EMLÉKEZTETO 2 nap múlva lejáró villanyszámláról" tárggyal érkező - emailt az teszi meggyőzővé, hogy egyrészt tökéletesen másolja le az MVM valódi kommunikációs leveleinek designját és tartalmát, és sehol nem ejt nyelvi hibát; másrészt, hogy látszólag tényleg az MVM Next Online Ügyfélszolgálatáról, az "ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu" címről látszik érkezni. Valójában persze utóbbi adatot a feladók meghamisították, és az email egy külföldi szerverről érkezik.

Az új csalárd - egyébként "EMLÉKEZTETO 2 nap múlva lejáró villanyszámláról" tárggyal érkező - emailt az teszi meggyőzővé, hogy egyrészt tökéletesen másolja le az MVM valódi kommunikációs leveleinek designját és tartalmát, és sehol nem ejt nyelvi hibát; másrészt, hogy látszólag tényleg az MVM Next Online Ügyfélszolgálatáról, az "ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu" címről látszik érkezni. Valójában persze utóbbi adatot a feladók meghamisították, és az email egy külföldi szerverről érkezik.Az email látszólag az MVM-től jött villanyszámla-befizetés ügyében. Valójában a pénzünket akarják vele kiberbűnözők lenyúlni. 

Az email látszólag az MVM-től jött villanyszámla-befizetés ügyében. Valójában a pénzünket akarják vele kiberbűnözők lenyúlni.


A levélben arról tájékoztatják a címzettet, hogy "Közeledik villamosenergia-számlájának fizetési határideje", amihez kapcsolódó befizetés a levél szerint "Rendszerünkben még nem jelent meg". Az email ilyen módon azt a benyomást próbálja kelteni a felhasználóban, hogy az elmulasztotta a befizetést - de szerencsére a levél mindjárt fel is kínálja, hogy a címzett "akár most is kiegyenlítheti számláját a lenti Befizetem bankkártyával linkre kattintva".Az egyébként rendkívül meggyőző és valódinak tűnő adatokat tartalmazó emailben egyedül utóbbi - ti. a "Befizetem bankkártyával" (illetve a többi kattintható elemhez kapcsolódó) link az, ami hamis, és ami egy URL-rövidítő szolgáltatáson át egy adathalász oldalra irányítja az áldozatokat. Itt aztán utóbbiakat egy hamis űrlap várja, ahol a felhasználó személyes és bankkártya-adatait bekérve próbálják meg a kiberbűnözők azok megadására a felhasználókat rávenni. Aki ezt megteszi, annak pénzét természetesen lenyúlják - így ezt semmiképpen sem szabad megtenni.

A hasonló átverések elkerülésének legbiztosabb módja az, hogy ha ilyen levelet találunk a postaládánkban, akkor minden esetben alaposan megnézzük, hogy hová mutatnak a linkek mielőtt kattintanánk rajtuk - vagy ami még jobb, ha nem is használjuk a bennük elhelyezett linkeket, hanem magunk keressük fel a szolgáltató hivatalos honlapját úgy, hogy annak címét a böngészőnkbe maguk írjuk be, és ott intézzük el a befizetést, egyéb óvintézkedések betartása végett.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap