Már csak pár nap van hátra! Bejelentette a kormány, nem hosszabbítja meg - Várható volt EZ a döntés...Még MOST használd ki

Már csak pár nap van hátra! Bejelentette a kormány, nem hosszabbítja meg - Várható volt EZ a döntés...Még most használd ki

Jövőre már nem lehet hidegélelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a boltokban

– ezt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium GFM) közölte az RTL Híradóval. Vagyis januártól ismét csak a megszokott szolgáltatásokat (szállás, vendéglátás, szabadidős tevékenység) lehet majd kifizetni a Széchenyi Pihenőkártyával.

Annyiban nem meglepő a dolog, hogy a kormány az alaposan elszálló infláció miatt eleve idén augusztus 1-jétől december 31-éig (öt hónapra) hirdette meg, hogy a boltokban is lehessen hideg élelmiszert vásárolni a SZÉP-kártyával. De magyarázatot is kapott a híradó a GFM-től, hogy a kormány miért nem hosszabbítja meg a lehetőséget. Azért, mert:

2023 az inflációcsökkentés éve volt,

2024 viszont a gazdasági növekedés éve lesz. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségnek elnöke, Flesch Tamás azt nyilatkozta nekik, hogy amire számítottak, az nem következett be. Vagyis nem lett jelentős visszaesés a forgalmukban, változatlanul nagyon sokan fizetnek SZÉP-kártyával a magyarországi szálláshelyeken.
A legnagyobb SZÉP-kártya kibocsátó, az OTP adatai szerint idén augusztus és november között 26 milliárd forinttal (27 százalékkal) költöttek többet a kártyabitokosok, mint tavaly ilyenkor. Náluk a teljes költésből idén 21 milliárd forintot (a teljes költés 17,4 százalékát) vásárolták le az élelmiszerboltokban, akiknek van SZÉP-kártyájuk. Vagyis összességében a nem élelmiszerbolti költés is emelkedett a kártyakibocsátónál (5 milliárd forinttal), így a hideg élelmiszer vásárlásának lehetősége nem a többi felhasználási cél (szállás, vendéglátás, szabadidő) rovására történt.

Az OTP-n kívül a K&H, az MHB és az Edenred bocsát ki még SZÉP-kártyát. 2023 február és július között (hat hónap alatt) a négy kibocsátónál több mint 41,5 milliárd forintért vásárolhatott a lakosság a boltokban élelmiszert a SZÉP-kártyákkal. Ám miközben a tavaly év elején még 10 százalékos élelmiszerdrágulás júliusra 27 százalékra gyorsult, a kormány indoklás nélkül véget vetett a lehetőségnek.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap